鐵騎會館

查看: 295|回復: 9

行車証到期問題, 希望各師兄指點一下小弟,謝謝。

行車証到期已有5個月,泊左係一個堀頭路死位 (平時極極極極少人會入去個死位),跟住返左大陸工作幾個月,昨日才記得部車行車証到期,泊左係死位,想拿拿聲去續返証,點知去到看見11月中被抄左2張牛肉乾......... 編號為 5. 沒有出示駕駛照 $320 + 33. 沒有展示有效的車輛牌照$320,合供=$640,同時我第三者已過期4個月? 想問問會否有刑事責任上身?
車行大把車冇牌同3保啦.........你唔係去駕駛,冇事
炒你係因為你部車在公眾地方,沒展示有郊行車証,如果你放私人地方(停車場)無人會理你  (我估)
繼續擺冇問題,出街行咪唔得囉,推都應該冇問題掛
0029ben 發表於 1-12-2017 11:30 PM
車行大把車冇牌同3保啦.........你唔係去駕駛,冇事
炒你係因為你部車在公眾地方,沒展示有郊行車証,如果你 ...

但問題係我係泊左係街.........一般無人會到的死位........,而唔係私人地方或車場
leeeeking 發表於 2-12-2017 12:14 AM
繼續擺冇問題,出街行咪唔得囉,推都應該冇問題掛

但繼續擺,唔知幾時再抄$640.......抄幾次$640都cover曬d 保險及路費........,因為附近沒有骨位.......及只有月租位(但已full), 咁我現在應唔應該陏佢好?推又唔知可以推去邊,又唔可以隅.....還是搵拖車去就近最近的骨位?請各師兄指點指點.......。
幾個月先炒一次,我就繼續泊了
0029ben 發表於 2-12-2017 04:52 PM
幾個月先炒一次,我就繼續泊了

但不能擔保未來都係咁呢.......,如果真係就係囉
 樓主| 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層

續牌時說牌費到期至今沒有使用,會否有問題? 但因為有抄牌記錄,會唔會當你有使用車輛? 現在已把車拖到最近骨位。
發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
q123q2003 發表於 5-12-2017 08:53 PM
續牌時說牌費到期至今沒有使用,會否有問題? 但因為有抄牌記錄,會唔會當你有使用車輛? 現在已把車拖到最近 ...

會有問題。

只有擺私人地方先可以唔計有使用。
發表於 前天 05:12 PM | 顯示全部樓層
租車位都好似要提供行車証資料

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 12-12-2017 08:43 AM

快速回復 返回頂部 返回列表