鐵騎會館

查看: 666|回復: 7

求人證or車cam錄到事發經過 (17:30 26/6/2017 天光道馬頭圍道交界)

經過:17:30 26/6/2017 天光道馬頭圍道交界;
拖車(車牌MZ xxxx),係紅燈停定, 突然倒後
撞到我的電單車(P牌) (車牌UM xxxx),
跟住佢落車睇到我冇車cam就即刻上車報警,
屈我撞到佢架車.當時有好多途人幫我扶好架車,
而家因為冇證據證明佢撞我, 頭痛中.
希望有好心人幫幫手, 或把信息傳開~~拜託~

圖片
1. https://goo.gl/photos/iasyJYGycfWtrVwc7

2. https://goo.gl/photos/8mTJDSeH6V5wtjPt8

好心人請聯絡: cloudtamtam@gmail.com

兩邊大廈好多CAM
其實係佢唔想賠, 老實講, 你唔求佢賠, 佢就唔攪你

你想同佢玩或者唔想玩都係咁話, 起碼要保住自己先。
落口供就必要啦, 講清楚,要非常細仔地形容當時位置,情況,包括見到乜, 特別係"聽到乜聲"(你明我指乜啦)
有咁細仔得咁細仔,要講得出, 一啲可以肯定證明有倒車情況既事情

到時最後要上庭咪得官判, 除非佢夠膽俾假口供。
祝你好運。不過都無野既, 你唔使佢賠都會完事,但點都要落定口供,保障自己,即使POLICE 叫你唔使落口供,你都要去落,事後唔查又係另一會事

有冇看到倒車燈和聽到倒車响聲  發表於 29-6-2017 10:55 PM
可以試下貼埋Facebook既小心駕駛群組,果到夠多人,不過語氣可能唔太友善
rspt 發表於 29-6-2017 01:10 PM
可以試下貼埋Facebook既小心駕駛群組,果到夠多人,不過語氣可能唔太友善

果邊太多人講埋D無建設性既野,最多係睇熱鬧的人,見D人上去問,有理無理都鬧人一餐。
lemonjuice 發表於 29-6-2017 08:54 AM
兩邊大廈好多CAM
其實係佢唔想賠, 老實講, 你唔求佢賠, 佢就唔攪你

師兄講得有理。

如果事實的確如你所講,樓主要襯記憶仲新,而家就先將所有細節筆錄。

你要將所有細節,包括你做過的動作、想法、睇到、聽到的都記下(但你必須要確定細節係準確的),例如:你架車幾時做過保養檢查?你當日幾點開車?開車前,車係咪正常?開車有無檢查過制動?行車期間車輛有無異樣?當時你由邊度去緊邊度?你幾時跟住該拖車?該拖車行駛情況有無異樣?你同前車有幾多距離?你去到燈位見到著住乜燈?你何時踩brake?當時同前車有多少距離?前車當時brake燈比你先著還是後著?車停定後你同佢有多少距離?佢當時停係乜位置?你又停係乜位置?當時視野如何?然後佢做左也野?你架車當時是否停定?佢既邊個地方撞到你邊個地方?當時佢架車有無聲響?倒車燈有無著?其他途人有無反應?你又有乜反應?之後撞到後,對方做左也?講過乜?途人做過乜?etc.

以上只係舉例,係想話你知你需要記得好多細節。警察會根據口供和現場情況去判斷誰是誰非,而不是後車必輸。
如果對方真係講緊大話,就算佢真係敢妨礙司法公正去比假口供,佢作出黎既故仔必定不及你的事實詳細和合理。

我留意到佢架車停左係斑馬線,撞你前佢係出左燈位?

所以結論,一定要裝CAM,幾舊水唔好省
見到相片中拖車过了灯位停車白界線,同樓主所說符合,地面若有刮痕,由前向後,更証明到施車倒行逆施!

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 23-10-2017 05:49 PM

快速回復 返回頂部 返回列表