鐵騎會館

查看: 3247|回復: 16

點解iBike討論區咁少人?

點解iBike討論區咁少人?我記得十年前仲好旺!

個别版主自以為是,不停將:(你唔鍾意可以唔嚟)掛在口邊,忘記一個網站H興旺,就是靠積少成多,依家網友流失係意料中事!我以前都有發post帶起熱烈討論,但最後還是選擇刪帖離開!http://forum.iBike.com.hk/home.php?mod=space&uid=117599&do=thread&view=me&from=space
B12 發表於 19-4-2017 11:04 PM
1) 社交媒體
2) 手機通訊軟件
3) 鐵騎會館太多限制

1) 社交媒體 <-主因。問野、買賣車好多去左fb
2) 手機通訊軟件 <-車會、出車去左fb+whatsapp
3) 鐵騎會館太多限制 <-呢個我覺得無影響
4) 沒有手機版 <-同上

其實我覺得iBike係少左交流,但整個網站仍然提供不少新資訊。我相信只係討論區少人左,但睇資料人仍在,尤其係想買車搵料既人。
不過我覺得討論區少人,主因是這裡一向都流於傾計聚腳功能,所以一有方便的fb/whatsapp,人就走了。歸根究抵,是這裡沒有一個獨特的價值,去讓人不得不看;這又跟這裡的人不喜歡分享有關,這裡少有質素的經驗/資料性/試用產品分享;又或是間中有些有心人分享,很多時候沒有回覆,或只有無意義的回覆和質疑,無法引起良性循環去促進分享。然而,討論區比fb/whatsapp的最大優勢卻正正是儲存和搜尋舊資料、討論和知識;沒有這些東西,單是傾計聚腳,為何不用fb/whatsapp。

君不見台灣的26討論區依然人流旺盛,始因裡面出post的有心,回應的有建設性又有禮貌,大家共同建造了一個交流平台和知識庫。這裡,只有吹水。
同樣的東西,不一樣的用家,結果就大不同。

分析得不錯  發表於 11-11-2017 06:42 PM
1) 社交媒體
2) 手機通訊軟件
3) 鐵騎會館太多限制
4) 沒有手機版

是因為上次介面大更新吧?
比人fb厄左過黎揮個手

Hihihi

比人fb厄左過黎揮個手 x2

評分

參與人數 1積分 +10 收起 理由
lukehui + 10 一針見血

查看全部評分

其實香港電單車網站巳買少見少像我這樣沒有料的人,可在這裡找到很多有用資料希望有料人士能多講些,可壤我們多點機會分享
想知點解? 問admin種族大屠殺   點知趕客變自殺,陰功
入黎留個reply比你, 唔想呢到咁快摺住
抯電單車本來小眾,鐵騎這邊開新a/c不易,加上各種新興網絡平台,訪客流失也不為奇
老老實實 一個字抵死
以前。。。好耐好耐 新人/舊人問野既人 會有一班師兄回答。近一二年 d人問野 答案只會叫大家去google 這個係一個討論區最失敗的地方 沒人去問同答只會變死水。
二 有心人分享野時 會有一大班公仔黨出現 。 令好多人都冇心機去睇。
問心我要睇討論區 去台灣睇小老婆好過 至少人地既對答好過呢到 。 我都係俾fb吸番入來。起碼好多年冇login
仲有D以前GROUP友約幾十友出黎出車, 點知可能有3幾個又唔岩KEY, 就喺個FORUM度鬧黎鬧去小學雞咁, 最後搞到又小圈子又盛, D人咪唔上黎LOR
支持iBike討論區
竹門日 發表於 20-4-2017 09:52 PM
想知點解? 問admin種族大屠殺   點知趕客變自殺,陰功
入黎留個reply比你, 唔想呢到咁快摺住

種族大屠殺?願聞其詳
FB都係啱後生仔玩.
他們都自我為中心... 所以很早時已經開了FB的群.

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 12-12-2017 08:40 AM

快速回復 返回頂部 返回列表