鐵騎會館

查看: 2462|回復: 11

Msx 125 想換胎有咩好介紹?

今日收工,濛濛雨,短短十分鐘路程,經過濕濕地既區蓋打滑了幾次。

打滑時,心想:死啦跌車架車花緊啦,唉...希望後車不會撞埋黎就好啦。

幸好修正到停埋一邊,定一定神,心想決定換胎。

Msx 125 原裝胎真係唔掂,有沒什麼胎防滑架?

感激感激
26條條呔都濕水到善到PK,濕地的一定係善架啦!
小弟之前都係因為原裝呔濕地派車先換呔, 我自己換咗石仔 hoop b02, 覺得好好, 換呔第二日就濕地急剎都無派無跣呔 ...
各位師兄小弟新手P牌喺年頭出咗架MSX,宜家想換呔同suspension但budget 有限所以問問大家意見,
下例3項,續項換(不能一次過換曬),換邊樣先最好? 最後換邊㨾?
1. 前suspension
2. 後suspension
3. 換呔
TIA🙏

Stanwon 發表於 10-5-2016 10:25 PM
各位師兄小弟新手P牌喺年頭出咗架MSX,宜家想換呔同suspension但budget 有限所以問問大家意見 ...

3. 換呔
多謝師兄意見 我諗我要換以上3項慨次序 3 -> 1 -> 2 (唔知有無其他意見
我睇過已前d post 嘅意見係
呔可以考慮bridgestone hoop b02 / hoop b02 pro / bt601
避震就ohlins (頭同尾)or ohlins 頭 YSS 尾
大家覺得ok嗎?

小弟換左ohlins 前後,
同bridgestone b02pro 尾胎,前軚好似係b01
ohlins 係抵換ge, 避震反應快左,架車仔會冇咁飄,拿頭brake 時都冇之前咁沉\
胎更加唔洗講,架車好訓左,會更有信心壓灣,
不過前胎感覺上好似幼過米之蓮個條,小弟試過開極速,堂軚係有d不穩,唔知關唔關事
小弟仲換左喉,ixil l2x 喉仔,大聲到hihi, 但係手把震過之前,過幾日去加粒軚的睇下會唔會好d
師兄ge換parts 次序,小弟都認同,胎真係要換
前震都要,尾震原裝其實ok,有閑錢先換

師兄嘅意見同經驗分享實在太正啦
多謝
剛剛睇左, 小弟架msx 前呔係b03 至真,
換呔個陣, 師傅問我試唔試sawa, 話係跑呔,溶好多,貴300.
但小弟只知香港多人用石仔,
同埋石隻呔設計係中間偏硬,兩邊軟,
如果多行直路,冇咁易起角,
尋日小弟初試雙騎,結論係,好彩換左尾震,同如非必要,唔好雙騎(隨非女乘客好好身材)起步好似同地下痴埋左咁,feel 到架車仔好吃力
剛剛去左換seat 位,$500有找 ,車行話係架仔野,無從考究,不過真係舒服好多,之前長途會腰痛,今日騎左1個鐘都仲ok ;)
多謝師兄較早前嘅意見
update下大家
呔換咗Bridgestone hoop 02
同埋剛剛裝咗條Ixil喉  條喉超大聲
下次先換避震啦
Dunlop tt93 超得

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 18-10-2017 06:30 AM

快速回復 返回頂部 返回列表