鐵騎會館

樓主: pklfo123

[受打擊] 其實電單車係咪一定會炒到入院

應該快就要快, 應該慢就要慢,

EVO_VIII 發表於 9-7-2015 05:38 PM
基本上十個人,十個都會抄
聽人講過,唔抄過車,唔算飪q單車

小炒是福......
睇多d youtube 炒車片,等你駕果陣遇到相似既環境時記得收慢 ;多注意盲區
隅恭X街,安全至上!但係你自己手車好,你自己小心都係唔夠,因為記得記得除左你之外,其他所有人都係傻o既癲o既,包括路人同其他司機。有人亂過馬路,有人衝燈,有人超速,有人大車蝦細車,有人26捐坑渠,有人46都捐坑渠,有人140片彎,有人高速50,有人鍾意推人,有人鍾意唔打燈,有人鍾意推左走右……總之乜乜七七人都有,隅鴠X街,你要有個心理準備就係o係你前後左右o既車o既司機都係傻o既,隨時都可能有不正常的舉動可以影響到你的行車及人身安全,前車可以重dup,左右可以盲cut,後車可以照推照beep,唔好理,beep九左佢先,等所有人都知道你o既存在。聽落好似好得人驚,但事實就係咁,而當你雇o一兩三年之後,你都可能會做返同樣不正常的舉動,因為經驗會累積而技術會提升。
學定d防衛駕駛 (台灣個邊出好多),遇到情況唔好太慌,我試過零速跌車,試過冼軚,試過重dup響軚頭搖又尾擺咁,但係knock on wood,未有大野發生過。
我初初拎P就去做送pizza,日日焗間A所以我晚晚都上youtube睇人點炒,再睇自己有冇可能上鏡……講真,頭果一個禮拜真係幾膽戰心驚,但係飧芋A你會發現,26,即係電單車,真係好Q正。

抯左唔夠3年, 初時幾次跌車屈親
一次燈位比私家車撞尾成個飛左出去幾米, 有甲... 頭盔花曬, 腳骨烈, 無送院自己的士急診室 休左一星期
但身邊識既, 有斷腳, 有大炒訓3個月,  有小炒, 總括大單既都係同佢自己駕駛態度有關
熱門聖地出事,又炒得死果啲,8,9成都係揸得手車好快,自己放棄逃命空間,另外就係“講得”手車好惦果班
小心沙呀油呀石仔樹葉咁囉
渠蓋好線架,夠膽既落雨去練下甩尾 (炒左車自負呀)
都係樓上師果句係重點,要快時候快,要慢就適當地慢
俾人呠唔好嬲,真係頂住人既,咪泊埋一邊俾人過左先,好閒

PS,曾炒車斷骨,依家唔敢渣,不過對26既熱衷不變,
依家渣46,仲係覺得26係最好玩
我分享下自己經驗
我學車時識左7個朋友,買車後2年內全部都炒過,包括我自己。
以傷勢論,7位小炒,1位大炒入院,大炒果位幸運地只係傷到骨,無乜手尾。

事後檢討,7個人炒車全部其實都係可以避免:

2人 - 渣左一排後,衰心雄快車,落灣炒,兩個都係大帽山炒,一個入廠
1人 - 黃燈轉紅停無留意後車就急停,比後車隊pat pat
1人 - 骨位比大油起步彈出即時右轉,未轉完就中垃圾水派車
2人 - 無留意路面情況,無預計有碎石,入灣時炒
1人 - 攝車無留意左右,比忽然衝出的外賣單車阿叔累炒
1人 - 落雨無同前車留足夠距離,前車剎車,自己急停冼呔派車

8個意外,8個都係可以自己更小心需避免,無得抵賴
但炒完後,大家都變得小心
每做一個動作都要提自己永遠留有餘地,落灣唔好落盡,比油唔好比盡,停車唔好剎盡,攝車要預左有人衝出...留低空間比自己應變。

好多師兄之所以話渣26一定會炒;你可以話對,亦可以話錯
主要係因為沒炒過,總會有天對自己技術信心爆燈時,就會炒了。

渣26本身不會令你炒車,而係你的心態令你炒車,而人性就是要等到犯錯,有了教訓才會學懂小心。

未去過/少去既地方就開慢D路口 窄位就睇住有無失暈魚
轉灣開得快有沙石油呢D你就唔好彩

落雨天最好遠離渠蓋

千萬唔好跟車太貼 幾西利都會出事  
有人推你就比佢過啦
在高速行駛中盡量預留逃走空間

P.S 黑起上黎 渣坦克車都無用
其實食魚係會哽骨, 重有機會哽死, 但又係唔係成世都唔食魚? 而家問題在於26, 咁樓主選擇唔, 46 都會死人喎, 咁又唔46, 搭車都會死人喎, 咁又唔搭車, 出門口都有機會死人喎, 咁唔通唔出門口 .... ? 樓主無需杞人憂天, 其實樓上好多師兄都講到, 意外好多時係因為一個人H駕駛心態而釀成, 當然未必係全部, 但當中都佔咗9成以上, 亦即是說, 調整自己駕駛H心態 / 態度都相當重要, 凡事留一手, 唔好跟車太貼, 唔好同人爭一時之氣 .... 講幾多都無用, 體驗過就會明白, gary 師兄講得好啱, 人係要試過先會知道事情的危險性, 但可惜並唔係人人都有第二次機會, 幾時都好, 沉住氣, 安全駕駛, 點都會比呈英雄H長命啲 ...
如果係嚴重,會去上路架!
26真系好易炒o架! 你可以話46都好易炒,但係46炒車通常唔會炒到司机入院,鐵包人總好過人包鐵嘛,而26就。。。睇片:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140819/00176_044.html

http://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2001&month1=2&day1=26&year2=2001&month2=2&day2=26&category=all&id=20010226a03&keyword1=&keyword2=

電單車意外率高私家車5倍!各位揸26切記寧慢勿快啊!切記!切記!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100609/00176_098.html

新牌仔真係小心,初初最好有駕駛經驗既朋友帶你操車,除了駕駛態度,其實路面經驗更重要,有D經驗係親身實戰先知道,如果先有46駕駛經驗再玩26係好 D.......我考左26十幾年後先去間A比P牌更差,但46路面經驗充足,幫了好多。。。
再貼D案例,請各位26友小心注意安全。26係馬路上千祈要小心D小巴同的士,詎地公認最狼死,好多小巴司机同的士司机都以為自己揸緊賽車,以為揾食車大晒,其他人老馮要讓詎,好多都當26無到,所以小巴經常撞26 o架!26友在馬路上最好離小巴同的士遠D,同埋唔好同其它車併排行駛,尤其大貨車、巴士、小巴,因為詎地經常無留意到你係詎隔離行緊,唔會因住你o架!詎忽然一轉線就會HI到隔離架26,咁詎撞死人都係坐一年半載,而26友就俾詎撞到昇天,幾唔值呢!

遭小巴撞尾 鐵騎士拋前倒地亡
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150211/19037800

荃灣致命意外 電單車司機失控倒地被小巴輾頭         

https://www.youtube.com/watch?v=kEC4KOrvXVw

2014年11月6日发布
荃灣發生致命交通意外,一名27歲電單車司機死亡,警方拘捕涉案的72歲小巴司機,他 涉嫌危險駕駛引致他人死亡。
事發在今早9時半左右,當時小巴在楊屋道第三條行車線向左切線,期間掛有「P牌」的電 單車失控,司機跌在地上,頭部被小巴輾過,頭盔破損,送院後不治。

新界南交通意外及調查組督察楊耀宗表示,電單車司機的暫准駕駛執照將於下月中屆滿,事 發時小巴車速不快,會了解小巴司機的駕駛經驗,以及

mickyd 發表於 8-8-2015 01:01 AM
再貼D案例,請各位26友小心注意安全。26係馬路上千祈要小心D小巴同的士,詎地公認最狼死,好多小巴司机同的 ...

睇多d youtube 炒車片,等你駕果陣遇到相似既環境時記得收慢 ;多注意盲區  

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-12-2017 03:12 PM

快速回復 返回頂部 返回列表