鐵騎會館

查看: 8628|回復: 30

[受打擊] 其實電單車係咪一定會炒到入院

我好熱愛電單車...試過因為部小忍300搞到幾晚唔著睇youtube(睇行車片)
報左名就快到我考...我亦都已經草左筆錢諗住一有牌就買部二手小忍250操車代步遊車河..(我諗我應該係斯文渣...
加上我社交圈子又細, 搞到我對電單車o既渴望又大增....
但係我先20出頭....我知好危險.但係我真係好想有部電單車....
其實係咪十個有九個試過炒到入院...有無師兄有經驗可以講下分享下..同埋有咩方法減低意外機會..(為左限住自已所以先斬後奏諗住買250cc
我知26一出事就唔係擦傷咁簡單..但係唉無計, 希望有師兄可以解答我...
隅恭X街,安全至上!但係你自己手車好,你自己小心都係唔夠,因為記得記得除左你之外,其他所有人都係傻o既癲o既,包括路人同其他司機。有人亂過馬路,有人衝燈,有人超速,有人大車蝦細車,有人26捐坑渠,有人46都捐坑渠,有人140片彎,有人高速50,有人鍾意推人,有人鍾意唔打燈,有人鍾意推左走右……總之乜乜七七人都有,隅鴠X街,你要有個心理準備就係o係你前後左右o既車o既司機都係傻o既,隨時都可能有不正常的舉動可以影響到你的行車及人身安全,前車可以重dup,左右可以盲cut,後車可以照推照beep,唔好理,beep九左佢先,等所有人都知道你o既存在。聽落好似好得人驚,但事實就係咁,而當你雇o一兩三年之後,你都可能會做返同樣不正常的舉動,因為經驗會累積而技術會提升。
學定d防衛駕駛 (台灣個邊出好多),遇到情況唔好太慌,我試過零速跌車,試過冼軚,試過重dup響軚頭搖又尾擺咁,但係knock on wood,未有大野發生過。
我初初拎P就去做送pizza,日日焗間A所以我晚晚都上youtube睇人點炒,再睇自己有冇可能上鏡……講真,頭果一個禮拜真係幾膽戰心驚,但係飧芋A你會發現,26,即係電單車,真係好Q正。

我分享下自己經驗
我學車時識左7個朋友,買車後2年內全部都炒過,包括我自己。
以傷勢論,7位小炒,1位大炒入院,大炒果位幸運地只係傷到骨,無乜手尾。

事後檢討,7個人炒車全部其實都係可以避免:

2人 - 渣左一排後,衰心雄快車,落灣炒,兩個都係大帽山炒,一個入廠
1人 - 黃燈轉紅停無留意後車就急停,比後車隊pat pat
1人 - 骨位比大油起步彈出即時右轉,未轉完就中垃圾水派車
2人 - 無留意路面情況,無預計有碎石,入灣時炒
1人 - 攝車無留意左右,比忽然衝出的外賣單車阿叔累炒
1人 - 落雨無同前車留足夠距離,前車剎車,自己急停冼呔派車

8個意外,8個都係可以自己更小心需避免,無得抵賴
但炒完後,大家都變得小心
每做一個動作都要提自己永遠留有餘地,落灣唔好落盡,比油唔好比盡,停車唔好剎盡,攝車要預左有人衝出...留低空間比自己應變。

好多師兄之所以話渣26一定會炒;你可以話對,亦可以話錯
主要係因為沒炒過,總會有天對自己技術信心爆燈時,就會炒了。

渣26本身不會令你炒車,而係你的心態令你炒車,而人性就是要等到犯錯,有了教訓才會學懂小心。

26真系好易炒o架! 你可以話46都好易炒,但係46炒車通常唔會炒到司机入院,鐵包人總好過人包鐵嘛,而26就。。。睇片:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140819/00176_044.html

http://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2001&month1=2&day1=26&year2=2001&month2=2&day2=26&category=all&id=20010226a03&keyword1=&keyword2=

電單車意外率高私家車5倍!各位揸26切記寧慢勿快啊!切記!切記!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100609/00176_098.html

其實食魚係會哽骨, 重有機會哽死, 但又係唔係成世都唔食魚? 而家問題在於26, 咁樓主選擇唔, 46 都會死人喎, 咁又唔46, 搭車都會死人喎, 咁又唔搭車, 出門口都有機會死人喎, 咁唔通唔出門口 .... ? 樓主無需杞人憂天, 其實樓上好多師兄都講到, 意外好多時係因為一個人H駕駛心態而釀成, 當然未必係全部, 但當中都佔咗9成以上, 亦即是說, 調整自己駕駛H心態 / 態度都相當重要, 凡事留一手, 唔好跟車太貼, 唔好同人爭一時之氣 .... 講幾多都無用, 體驗過就會明白, gary 師兄講得好啱, 人係要試過先會知道事情的危險性, 但可惜並唔係人人都有第二次機會, 幾時都好, 沉住氣, 安全駕駛, 點都會比呈英雄H長命啲 ...
就禁,小弟覺得26紙係一種比交細既交通工作,危險或吾危險係要睇駕駛者既態度,經驗同心態,我18歲考牌到現在渣幾十年都覺得26吾係太危險,但最緊要有忍讓既心態,醒目D,吾巧成日企係D死位到,本人意見,不喜勿小,
等緊師兄回覆之時, 可以睇下iBike crash report:

http://www.iBike.com.hk/06_mailbox/index_crash.htm
等緊師兄回覆之時, 可以睇下iBike crash report:

http://www.iBike.com.hk/06_mailbox/index_crash.htm
Marishkakijo 發表於 8-7-2015 10:33 PM

http://www.iBike.com.hk/06_mailbox/index_crash.htm  ...

好多 慢慢睇緊
但係好似無日期?
定還是係我發雞盲...
你咁驚真係唔好考,出到街你愈驚愈容易出事

whkuen 發表於 8-7-2015 11:17 PM
你咁驚真係唔好考,出到街你愈驚愈容易出事

驚我就唔驚(應該..單車踩馬路都係咁踩...
只係見人成日話危險咩好易發生意外...
無啦啦搵到D電單車撞死新聞, 想問下係咪真係咁大機會
pklfo123 發表於 8-7-2015 10:45 PM
好多 慢慢睇緊
但係好似無日期?
定還是係我發雞盲...

無日期

運輸處個網有香港交通意外統計http://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_traffic_accident_statistics/index.html
2014年26死亡人數係9個
有意外時26既死亡率係比46高,但佔所有交通意外既比率好低
我試過一次落雨燈位前急煞跌車無事,一次就冬天凍胎ball out派車,擦傷手腳

馬路非賽道
凡事留一手
留意四周
早作準備
態度正確
長玩長有
保護裝備不可缺........受傷程度減至最低(一般意外)........起番身只係拍拍屁股

有一啲嘢係整定架!不過只要你小心駕駛,兼且唔超速,意外必定減低。
十個有八、九個架
忍唔到手... 快車, 咁反應距離慢左咪抄囉
即係好似條街咁, 試下跑步易撞到人定慢行 ?
但又唔代表慢行無事喎, 間唔中有D盲毛行得急撞到你喎
快車有好多原因, 例如唔知點解一定要趕時間、覺得自己手車出神入化的叻人。。。仲有唔記得地下有沙石泥、久唔久世界上有真係會有小動物衝出馬路、仲有唔生成的大人細路同老人家,最近仲有逆線行等天條的^&*$%*^(*&衰仔衰女46車手咁囉...

剩左一、二個, 通常真係比較規矩, 同凡事諗清楚先做, 加上有少少運氣的人
其實真係無話一定抄, 但係肯安全抯車的人有幾個 ?

揸左十幾年入過兩次醫院,可以的話,唔好揸電單車
基本上十個人揸,十個都會抄
聽人講過,唔抄過車,唔算揸電單車

要威又要戴頭盔
怕死又要飪q單車
人終歸都要死一次, 有炒車死, 有老死, 有病死, 有嚇死, 死法其實可以自己揀

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-12-2017 03:00 PM

快速回復 返回頂部 返回列表