鐵騎會館

查看: 5911|回復: 32

Suzuki C1500T抵食夾大件

http://www.iBike.com.hk/01_bike_report/15/suzuki/c1500t/15.htm

raymondk2 發表於 15-3-2017 12:07 AM
剛出差回家. 遲了回應. 我的鈴木真是百變. 修車時, 怎麼CHECK車自動進檔沒事, 空波提1檔正常.
1月前經獅隧 ...

師兄咁大架車飄移, 好似咁?
https://www.youtube.com/watch?v=20XsaHpRQC8

作為十幾年車友,除爬雞外由細車到大車,用車前後十架八架,車行咗幾百公里,特向大家報告報告:

1.8百磅車重,靠雙腳在微斜路面前後移動有一定困難,著行山鞋會得心應”腳”得多

2.車長+車闊之冠,泊骨位要夠闊,比其他車突出方格有成半呎,係狗狗撒尿o既最佳目標,所以有用TB寵物噴臭劑,十天半月噴一次,多謝狗主比面,效果尚可

3.隔兩三日先用車一次都好,撻車暫時總能一撻即著,引擎呼吸聲低頻+重低音,震撼但車唔震,死氣喉倒十分安靜

4.行電噴,起動時1波放少少極力子隨即彈出,未受車重影響,話去就去,停燈位起動一D唔滯後,尾隨車輛無投訴

5.由於無轉數錶關係,新車又未敢去咁盡,約每20公里上一個波,4波由80行到110公里,1500CC唔使11公里;當然,得七八十匹係手,我唔要求可以直路狂快放車群

6.若用高波低轉的話會有輕微震感,如上所述,KEEP到每20公里上1個波就問題唔大,不過行直軸有機會表現動力輕微滯後,路上行車太柔後邊嗰個會BEEP

7.可能同水冷有關,市區行車一個鐘時時停燈位,都唔特別覺得熱,塞車當然會有D熱感,咁大架車我就唔敢左穿右插,同其他車一齊塞

8.由於車重關係行車好穩定,慢起,過彎算係仲夠線性靈活,唔見得會彎路亡;當然,機動性整體同過千CC大跑車無得比

9.頭尾單碟一般情況下夠收,人手ABS效果更佳

10.極力子手掣出奇輕手好查,塞車唔手軟,CC跑車就辛苦得多

11.張大班椅好坐舒服,坐起嚟一個大爺咁款,全身黑衫黑褲黑盔高收視;但泊車後貓貓一樣鍾意嚟坐,唯有舖上墊以免比佢拖抓

12.大腳八雙腳平放轉波DUP車嚟得好理所當然,停車落腳唔會阻X

13.風檔勁大勁圓好檔風//,我爭D六呎高,風都能帶過頭頂和兩側,帶全盔打開風鏡,既安全又通爽,衫都唔使特別多著,不過明顯造成相當風阻,消去唔少動力

14.原廠尾箱緊貼車身,靚仔實淨好用,泊車無造成重大困難,當然唔闊到夠放頭盔,但車套,U,太陽檔,清潔用品,個人小包,外套都能放進去

15.黑喉唔似前開STAR 1300時會燒熔車套褲腳,要清潔,有尾箱檔住亦唔會易燙著右腳

16.鎖頭呔加重鎊大U鎖可扣得住柱位;200尾呔之閣,尾碟無位可以落鎖,只能用鏈

17.TB北京買嚟車套,夠大夠用,能遮太陽檔雨,車能成架全包,連運費不過百鬆D,車泊定在大腳八上左右加夾唔怕大風吹開暴光

18.惟一令人擔心係有D電器位無包膠,”防水”插電位熱火朝天,天雨怕會濕+失靈,考慮自己包套

19.惟二令人擔心係非晶片匙,好豆泥,防盜要靠自己加鎖再加鎖

本人第一次開S牌車,2架大巡航車,上述全為個人經驗,絶非賣廣告,多謝理解。(編輯只為改正錯字,內容真確無悔)

評分

參與人數 1積分 +99 收起 理由
B12 + 99 再三捧讀

查看全部評分

十萬多DD
大大件乜都有齊超抵食
11都唔駛?

11都唔駛?

11萬重可以找番幾千蚊俾你
計cc, 真係好平

重宜家隻羊仔三倍,如果跌車,要揾拖車公司扶翻起
呢個價真係好抵
iBike格言,真係買黎堆落海都抵,10萬t max都買唔到,an400早兩年都8∼9萬,125匹 ,睇埋個扭力數據3000轉16kgm,乜都唔駛講,我幾唔鐘意suzuki都O晒嘴
johnny 發表於 6-3-2015 11:02 PM
iBike格言,真係買黎堆落海都抵,10萬t max都買唔到,an400早兩年都8∼9萬,125匹 ,睇埋個扭力數據3000轉1 ...

大風擋,大腳八,仿皮硬邊箱連護架,軸傳動,
頭尾碟煞,200mm尾胎
簡直係庶渣價錢,燒鵝味道呀
呢個 spec. 係 M1800R. 呢部絕對冇124匹.

黑牛 發表於 10-3-2015 10:57 AM
呢個 spec. 係 M1800R. 呢部絕對冇124匹.

最高馬力
78ps/                                         4,800rpm
最大扭力
13.36 kg-m/ 2,600rpm

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 18-10-2017 06:32 AM

快速回復 返回頂部 返回列表