鐵騎會館

查看: 4110|回復: 29

請問師兄們邊到可以執到整26用嘅工具 ... ?

小弟覺得好多時只係換少少嘢, 加少少嘢車房都會收幾百蚊人工費, 但其實安裝只係一個好簡單嘅步驟, 所以想買啲工具自己試下整, 但首要係執返啲工具先, 例如一啲ratchet 嘅批, 硬少少嘅六角匙, 等, 唔知師兄師姐可否指教一下可以喺邊度買到? 再者, 有啲乜嘢工具一定要必備? 煩請指教, 謝謝.
Marvin 發表於 21-11-2014 03:10 PM
我自己都有DIY自己部車, 換零件, 換油或改裝都有, 我買己計落用喺工具既錢都差不多一千元,
但就成 ...

師兄好野,架生表好詳盡,新手留名將來參考。
原帖由 rtanghk 於 20-11-2014 12:35 PM 發表
買適合零件工具DIY既錢會貴過你俾人整 ,除非你本身己經有好多工具或專長 ,或諗住長用投資買,一套細野,你整完架車都好危……!

係呀師兄, 其實小弟都係諗住長用, 如果係細嘢好似換偈油, 一啲簡單嘅改裝如換喉等都想自己攪, 一方面當學多啲嘢, 另一方面其實了解自己架車多啲, 有起問題都會易察覺啲, 26一出問題就可能危害自己條命, 所以想學多少少, 了解多少少 ....
收百零蚊應該吾系小小野WO
換計油30$,ZIP車璉50$,
要工具原裝果套可以夠用

小弟自己買佐套類似哩D,都系拆簡單野用
原帖由 hi-line 於 20-11-2014 10:12 AM 發表
收百零蚊應該吾系小小野WO
換計油30$,ZIP車璉50$,
要工具原裝果套可以夠用

小弟自己買佐套類似哩D,都系拆簡單野用

我打過價, 裝對pk膠都要150人工 .... 我做換喉都唔會平得去邊, 所以諗住自己攪 .....
買適合零件工具DIY既錢會貴過你俾人整 ,除非你本身己經有好多工具或專長 ,或諗住長用投資買,一套細野,你整完架車都好危……!
五金舖,或去鴨記執套啱自己心水。
原帖由 breakice 於 20-11-2014 01:51 PM 發表
五金舖,或去鴨記執套啱自己心水。

多謝師兄指教, 但係想請問有啲乜嘢工具一定要有嘅? 煩請指教, 謝謝.
換油都識
原帖由 Christy 於 20-11-2014 03:06 PM 發表
換油都識

我都係上網睇過咋, msx 125 唔太復雜, 其他車就唔知啦 ....
原帖由 車哥哥 於 20-11-2014 02:09 PM 發表

多謝師兄指教, 但係想請問有啲乜嘢工具一定要有嘅? 煩請指教, 謝謝.

連呢個問題都要問,不如俾人整安全d啦
原帖由 DTFans 於 20-11-2014 04:34 PM 發表

連呢個問題都要問,不如俾人整安全d啦

其實只係怕開到個頭收唔到科, 橫掂都係買, 諗住買齊啲, 唔駛煩吖嗎 ....
   祝你好運 。。。
四分仆,兩分仆各一set
鈴梗一set
電仆一支
六角匙,螺絲批等基本工具
有多幾個你呢D想法,車房 都冇得食
原帖由 車哥哥 於 20-11-2014 02:09 PM 發表

用到先至買就最啱使,如果你想自己換機油的話,放油鑼絲咩size?買枝仆頭好過買士巴拿。

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 22-8-2017 05:03 PM

快速回復 返回頂部 返回列表