鐵騎會館

查看: 5029|回復: 17

比的士欄腰撞..

琴日近八點 我大路上斜
的士在右手邊讓線唔停
車頭左邊燈撞我右邊死氣喉對上車尾
撞到人飛出 佢仲要溜到上圖位置先停
車有外藉乘客 已問佢拎電話日後有需要搵佢做證人..
跟住即刻報警上白車
手腳 頸 腰扭親要留醫..
車強制比警察拖左番鰂魚涌扣留中心
1)我應該點做先可以拎番...
2)意外後我應該點做先可以保障自己?
P.S 的士佬報警後不斷遊說話想傾下計
唔該各位

(我係紅色車方向上斜,佢係讓線出)
https://www.google.com.hk/maps/p ... E8%99%9F/@22.286052,114.140734,3a,75y,352.52h,79.41t/data=!3m4!1e1!3m2!1stcKsCqYAlHcnJKSuiBkM7w!2e0!4m2!3m1!1s0x3403ff812bffe6c3:0x7e17514b83dfc6fe?hl=zh-TW

比的士欄腰撞..

琴日近八點 我大路上斜
的士在右手邊讓線唔停
跟住即刻報警上白車
手腳 頸 腰扭親要留醫..
車強制比警察拖左番鰂魚涌扣留中心

1)我應該點做先可以拎番...
落口供時可以問下呀SIR取車紙幾時可以令同埋邊度令,令埋你的文件如牌BOOK和燕梳等等

2)意外後我應該點做先可以保障自己?
入院會有醫生紙,有冇留院? 之後再去私人醫生令病假紙CLAIM個人保險(如果有)和車手獎,
另外要搵公證行幫你架車驗傷,仲有所有有關費用都可以CLAIM的(假設你岩哂人地錯哂的話)

P.S 的士佬報警後不斷遊說話想傾下計
除非佢既賠償高過你所有保險+車手賠償,我諗唔明有咩野好傾? 唔通問你痛唔痛?
師兄,祝你早日康復先。
1) 攞返架車好小事,警察調查完自然會通知你。
記得要帶保險去先俾你揸走。
2) 申請埋車手獎啦, 返唔到工幫補吓。
3) 你意外後做嘅嘢已經好保障到自己。
4) 的士司機都係問你有冇偈傾,如果一切好似你描述咁,
佢中老不扣分扣得好應。加埋第三保墊底,扣晒NCB加loading等等,,,
5) 多少少條障咪加車cam囉,佢殺埋嚟,
你指吓個cam佢應該自動收皮,死都唔收咪擺上網;俾埋交通部。
我都係 fb 果句,的士佬如果肯攪不防談一談。點解?

首先你要等警察真係告佢,而又告得佢入先有得 claim。 係尼個之前你要搵公証行睇車。 如果你肯6-7折收錢,咁等佢如果告得入之後應該 1 年半到收到錢 (但仲要追喎,唔會自動賠比你咁笨!),如果你要收足啲,咁等兩年以上經常發生。 為啖氣要等咁耐,仲隨時有可能收唔到錢,如果有機會和解我一定和,收少啲都和,一收交錢一手簽名無眼屎,好過有排煩。

如果佢肯比錢,就算收唔足我都會收,至於底線係幾多就好睇個人。 唔好意氣用事,除非師兄你大把錢唔志在一時三刻,咁的確可以唔和解,搵律師攪 claim 爆佢既。

如果的士佬肯比錢,你又滿意既,打番比交通果邊佢會教你點攪。 其實都係比錢,大家簽同意書互相不追究,同上差館落口供時話唔會上庭作證。

入左院可以 C 鳥 咩?
法例上唔可以,但如果大家賠了錢簽了字,警察落口供時會幫你寫埋你唔願意出庭作證,變相和解左。

原帖由 DavyYiu 於 2-9-2014 11:03 AM 發表
入左院可以 C 鳥 咩?
唔讓
原帖由 Geta 於 2-9-2014 09:40 AM 發表
琴日近八點 我大路上斜
的士在右手邊讓線唔停
跟住即刻報警上白車
手腳 頸 腰扭親要留 ...

no good la.
   私了佢唔會賠得好多,claim 佢份燕梳先和味 。。。
真是咁巧合,昨天先同我個FD講佢上次吻人屁屁,2年後上個月保險先賠錢比人
錢如果唔太手緊和唔怕小小麻煩,保障自己唔建議私了
Insurance
保障自己唔私了好啲..
只要唔怕等2,3年先有錢收,就緊係CAM佢保險啦,點知會5會收左佢錢,幾個月後受傷既身體有手尾跟架

差佬多數想你地和解,因為大家都唔駛搞咁多文件野O麻
搵公証行幫你驗車,就會出到維修要幾錢,只要你WIN左官司,入佢小額錢債向去保險索償,咁醫療費+維修都拎得番
除非你索佢好多錢幾十萬,咁人地保險先會搵律師打官司為比少D,不過通常都賠唔到咁誇張GE

C兄記得通知自己保險公司有交外發生

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-12-2017 02:58 PM

快速回復 返回頂部 返回列表