鐵騎會館

查看: 15065|回復: 41

日本租電單車

本來到日本旅遊都係搭鐵路或租46做交通工具,今次忽發奇想揸26,所以貼文同大家分享一下經驗。
今次旅程由東京出發會住一晚湯西川温泉酒店想揸26去,挑戰來回400km旅程

1.文件

1護照
          2國際駕駛執照
          3香港駕駛執照
          4信用咭

2.訂車

爬文後發現大部份日本(26)租車行,唔租比外國人同唔識日語嘅
哩間有英文網頁同有職員識英文就ok"RENTAL819"http://www.rental819.com/
不過只限池袋,台場同大阪店(有識英文嘅職員註場)
係網頁了解要求同條款後,入“first of all”填寫基本個人資料(為過版電話一項可填酒店電話),

後寫一段你要租車日期同““時間””致幾時,去邊間店租,要租嘅型號,有第一部所講嘅文件,識唔識日文,買保險(一定要買),有咩附加裝備要租(如頭盔,ETC),寫清楚D可以減少之後往來email嘅時間。

最後收到確認email先算完成
我租左MT-09

3.泊車

日本大部分温泉酒店都有停車場,訂房前先了解一下,東京有一部份商務酒店有停車場(如:xx Inn),因為日本都有人偷車同違泊,而租車店有防盜用品可租用,違泊嘅罰金可以買一張東南亞機票,

(租車店店長話唔係大街大巷,唔違反交通標誌,行開一下都ok )

4.駕駛

去其他地方揸車緊係要知規矩啦,日本交通規例同香港相似左上右落,只要""遵守""考牌嗰時嘅態度同規則,記埋下面嗰啲交通標誌就ok啦

要注意嘅係「止まれ」交通標誌同標記,係日本好多哩種無紅綠燈有「止まれ」嘅路口,行經哩到停車腳踏實地必需做!!

再黎就係十字路口,下面相嘅十字路有5盞燈(紅黃綠加左右)同香港一樣,[[但好多都係3盞(紅黃綠),綠燈時:左轉時左邊道路行人公仔都係綠燈,只要讓行人過先再慢駛就可以,綠燈時:右轉需兩段轉,行一個車位等對面線行完可以右轉,只要無交通標誌同標記嘅大部份仲可以掉頭]]

日本警察好態度,但一板一眼,違規嘅人少,犯上面嘅規例佢會用半小時同你講解,叫你用一個名牌手袋嘅錢,去警署(違泊罰金都係)交錢

駕駛文化黎講如果中國係混亂,台灣係搶路,香港係遵法的話,噤日本就係禮讓。

5.導航

因同租46唔同,26店家無gps租只有手機袋同架租,手機gps係東京市中心都好準確,但係日本google map無得離線使用,買定上網咭係必備嘅,bookmark定要去嘅地點去邊都好方便,就算行錯路google map都好快有修正路線(我錯過兩個路口都好快去到目的地)

6.取車

帶齊文件去店家就ok

台場店

池袋店

今次租池袋店,因一出上橋就係首都高速,(如果羽田機場出想立即取車的話台場會方便啲)係池袋駅向西行去要15分鐘以上,係下面個駅南行2分鐘就到

係約定租車嘅時間去到,店長會要你填返啲基本資料,因為一早已經聯絡左要租嘅已準備好,之後會講解合約條款,(如最最最壞要賠幾錢......買左保險賠香港車價1/7左右),攞你嘅文件影印同比咭(用信用咭係指定嘅確定你身份同可以追究罰款),簽合約後店長會同你說明架車有咩function,操作(所以需要識基本英語溝通,因為佢唔可以確定你了解合約要求會唔租比你 ),最後check車,日本人好細心同嚴謹,話比你知架車一啲好微細嘅花痕,傷痕(我要望幾秒先見到)記錄比你簽名確定,(放心交車時只要無跌車就得,收車佢用四秒就話ok)同滿油比你滿油還.....入咩油好細心噤貼左係油缸面,我租嘅MT-09要入高辛烷值油 (ハイオク),完成可以出發(用左七八個字先攪掂啲手續)

唔好walkin去,車佢要運過黎,好多時無車嫁

7.道路

日本高速公路除國道外都需要收費,收費由十致幾百(港幣)不等,市區一般道路30至50km,高速80至100km,高速無標示就係100km,

注意三線道路同香港一樣,左一二線行車,最右線""只係""超車,有46警車巡邏嫁,超速絕大多數係相機,記住[[[自動速度取締]]]個交通標誌吖。

因為常要比錢,建議大家租ETC系統(自動繳費),"一般"比現金,"ETC專用"嘅通道要用20km以下速度同與前車有一個車身距離先好進入

見到哩個標誌即係有SA(Service area),係一個有油站,泊車,洗手間,小型超市同餐廳嘅中途站,大概每50km左右就有一個,同SA相間嘅係PA(Parking area),只有泊車,洗手間!!

入SA前有多次標誌提示

放26泊車點,無論46,26都係免費嘅。

SA有好多該市特產,其他地方無得買嫁。

本來睇路線3個鐘嘅路程,因為大雨同係SA休息用左5個鐘先到

8.交車

交車前係附近油站入滿油(用自助油站時要清醒啲唔好入錯油,日本油價每L平香港3蚊到),
我行400km左右,入左250蚊油,交車時check完車,睇返ETC咭用左幾錢,
比埋錢就走得。(頭盔花左都話無問題)

感受

係日本租26揸感覺好正,我租嘅車行左2千幾公里仲係14年車同新車一樣,比台灣啲車新淨好多,由50cc羊到Diavel都有得租,可以租一啲Dream car揸下。

係市中心揸車比香港舒服,因為無噤多高樓比較開揚,濕度低30度有太陽都唔熱,路權無台灣噤麻煩,高速公路好貴,但啲路風景正路面狀況好,香港去吐露港同機場,都只有十幾分鐘享受休閒嘅速度感,係日本就可以有一個鐘以上慢慢嘆。交通規則同香港相似,駕駛者有禮,如果無迷路同意外需要同人溝通的話,係日本揸車好安心。

希望本編分享幫到大家去日本揸26喇

之後去嘅
日本近畿電單車自駕遊
http://forum.iBike.com.hk/forum. ... 4420&extra=page%3D1

評分

參與人數 7積分 +412 收起 理由
ksli1976 + 50 值得剪存
漢思 + 58 賺人熱淚
kagayaki + 48 賺人熱淚
B12 + 100 值得剪存
jimmywai + 48 再四捧讀

查看全部評分

又多一個26自駕遊嘅地方,期待 。。。

加油, 期待續集
我又想去!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
幾時出發?
原帖由 LAZER-ZXR_GP 於 29-7-2014 13:29 發表
幾時出發?

已返黎,打字慢分幾次寫
原帖由 waffen 於 29-7-2014 04:31 AM 發表
東京可以裝app搵停車場

師兄, 可唔可以比埋名
Android or iOS
追POST
有無多d相
原帖由 fwkay 於 29-7-2014 14:23 發表

師兄, 可唔可以比埋名
Android or iOS

我用哩個app
https://play.google.com/store/ap ... navitime.local.bike
咁喺日本楂26同香港感覺有咩大分別呀?
會唔會啲地線呀,交通例呀,路牌須要事前做做research先好去呀?
諗緊出年年頭去東京,無咗個P就心痕痕想26自駕遊,雖然識日文但唔識路,認路咋而且路面經驗淺,所以仲係1516緊。。
原帖由 waffen 於 29-7-2014 06:02 PM 發表

我用哩個app
https://play.google.com/store/ap ... navitime.local.bike

感謝呀

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-12-2017 03:01 PM

快速回復 返回頂部 返回列表