鐵騎會館

樓主: faytong

(分享)26新手 灰色之道

原本休息唔上來, 見到師兄題都改埋.
越寫越有哲理,
點都要拍下手呀

最勁係個句, 生活, 要有街頭智慧呀
真係唔希望香港,
成日有人走出來講句「唔怕流第一滴血」,
咁其實又可以解決問題咩 ?!

推推推, 支持!
原帖由 faytong 於 24-5-2012 07:00 PM 發表
好喇,終於叫做入正題

點解好似愈黎愈多人用電單車?相信”方便”同”便宜”係好多人心目中既印象,亦因為咁而去買架電單車返黎,諗住又平又方便,誰不知用落先知,原來我地呢個城市對電單車毫無好感,好多設施並 ...

主動防御駕駛, 而家多數人都只會明, 但唔識做, 或唔會做, 出事上黎都係用路權/法例自我辯護, 講得衰d即係賴.

無論泊車, 行車, 推車都好, 小弟都覺得應該易地而處, 顧及其他人既感受, 目的唔係合法與否, 而係為自己主動爭取生存空間, 咁至可以長渣長有嘛
師兄呢個POST認真有用! 值得一睇
有冇經驗既人睇完都會學到下野
泊車篇

泊車亦係好多新人遇到既問題,一係冇位,一係整爛野,有d仲連車都俾人整跌埋,真陰公
講真,小弟一向好少泊到骨位,不過就係憑住觀察力同一d所謂潛規矩,多年來相安無事,甚少被䦕單,不過愈來愈多既新人漠視前人為大家鋪好既路,自以為是,最終累街坊齊齊冇得泊,倒頭來仲要投訴這投訴那...香港抯車一向都係游走於灰色地帶,好多野無稜兩可,電單車就更係灰中之灰,好多問題只需兩個字就解決到:執生

泊骨位要有被搬車既準備,唔想被搬泊車時要考慮兩邊預留空間是否適當,太多太小都唔好
學識搬車,唔識既唔好去旺區骨位,唔係要搬人車,而係出車時被困自救
車多位少時大家遷就一下,見人地車入到但唔夠位落側架而搬開dd果種,睇開d啦
儘量唔好”頭入”,你”頭入”時冇咩車泊一件事,多車時架架偏左你偏右時相當黑人憎,出車亦有困難
冇位時會泊出界,留意唔好泊埋入隔離私家車錶位,找死
骨位旁既行人路好多時都隻眼開隻眼閉,不過留意一係貼欄杆一係貼牆泊,兩邊泊到人行唔到既就...
上落行人路儘可能推,唔推都唔該有咁慢得咁慢,先讓人行再剷上
用口代替響按,有人時不妨不斷講”唔好意思~唔好意思~"
就算平衡到,最少左腳一定要垂下,減低行人戒心
低波少油前行,遇阻寧願停埋一邊讓人行先,唔好呼油
泊後巷唔係就咁停低落架就算,最好先落車,再將車倒後儘量推貼牆邊,唔好阻人
唔好泊人地門口、樓梯口、電錶房甚至水錶都免,特別係電力公司果d電壓房,佢地入唔到去係絶對會報警的,我見過
泊後巷跟前人方向,泊開一邊就一邊
與前車距離半個至一個車胎既距離,大家夠位出車
熱門後巷大家泊貼d,泊多一架得一架
留意後巷是否食肆酒樓後門,會有大型送貨及垃圾木頭車經過,殺傷力強大, 要泊得有咁貼得咁貼
唔好泊近轉角位,人地唔夠位轉,一樣有殺冇賠
如果係返工長泊既,不妨同附近工作既人多打招呼,打好關係,亦可試探口風
鬼竄位唔駛大肆宣揚,愈黎愈多車泊只有等交地租(告票)

其實仲有好多野大家只要多加留意就會發現
例如
停車場閘口同燈位其實係有金屬感應器啟動閘口或轉燈
通常係地面會見到一個長方型
果四條邊就係
將車既機器部份駛近邊位就可啟動
唔駛"un"架!

溝通篇......待續

評分

參與人數 2積分 +100 收起 理由
VTECIII + 50 再三捧讀
bibi + 50 再三捧讀

查看全部評分

文筆生鬼 邊睇邊笑

樓主提過嘅情況 大部分都親身經歷過 好有同感

強帖!!!!
原帖由 siufung 於 24-5-2012 23:21 發表

主動防御駕駛, 而家多數人都只會明, 但唔識做, 或唔會做, 出事上黎都係用路權/法例自我辯護, 講得衰d即係賴.

無論泊車, 行車, 推車都好, 小弟都覺得應該易地而處, 顧及其他人既感受, 目的唔係合法與 ...

對對對

評分

參與人數 1積分 +50 收起 理由
rk2 + 50 值得剪存

查看全部評分

原帖由 faytong 於 25-5-2012 08:16 AM 發表

對對對

你講晒啦 ... +10000000 (對不起,您不能對發表於 48 小時前的帖子進行評分。)
原帖由 Dew 於 25-5-2012 03:01 發表
文筆生鬼 邊睇邊笑

樓主提過嘅情況 大部分都親身經歷過 好有同感

強帖!!!!

買左頭盔未呀?
值得剪存!!  

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-12-2017 03:18 PM

快速回復 返回頂部 返回列表