鐵騎會館

樓主: faytong

(分享)26新手 灰色之道

原帖由 faytong 於 19-5-2012 02:24 PM 發表
平地台綿羊仔
作為一件運輸工具,平地台綿羊真係無敵,所以我會視佢為工具放入裝備篇分享,多數既綿羊都可以裝箱,頭盔雨褸車com乜都可以掉晒落去,兩手fingfing行街街,去shopping完一袋二袋又可以勾係平地 ...

yes, 平地台綿羊仔, 實用到極高.
繼續期待此Post系列推出
另外, 再次多謝師兄無私分享
   繼續繼續......   
肥東原來發表左禁肺胕之言既文章
好正呀

http://www.iBike.com.hk/03_knowledges/03/exambike_memo1.htm
http://www.iBike.com.hk/03_knowledges/03/exambike_memo2.htm
http://www.iBike.com.hk/03_knowledges/03/exambike_memo3.htm
買2手車必睇

小弟公司Printer死左, 股票到價又冇人接...
呢個moment~ 再來吹水, 關於私人買賣議價

我其實都係半年新P, 但以經買入第2部2手車, 2部都係向網上搵賣家, 睇車試車買車, 大大話話都睇過超過10個車盤, 講真, 講經驗我真係[班門弄斧], 當交流下啦

出來睇車, 最好揀日頭同情天, 睇車既地方最好有瓦遮頭同埋有足夠既地方可以試車, 如果遇著惡劣天氣既日子, 除非必要, 否則最好改期了
同賣家打個招呼, 細心CHECK左車先, 千奇唔好比成車KIT料迷到[瘟瘟燉燉], 要切記好多時KIT料其實係無(冇)價嫁/ 亦無實際用途
而且, 原裝車保養同SETTING得宜, 日常使用9成9絕對比起成車KIT料舒服同耐用;

試車)
賣方同意就可以試車, 但唔好試到樂而忘返, 兜個圈就變左兜轉清水先番來 一般情況其實市區試到部車2-3波/ 5分鐘以經好唔錯,
行直線, 極力子, 前後迫力, 比油, 轉波, 高低轉等等樣樣野都要試晒, 另外始終部車唔係自己既, 唔會即刻上到手, 唔好一開車好似落左場咁;
我係車主會好擔心, 開車前亦應該講明如果試車其間出咩事(單騎/ 雙騎), 邊個負責(及價錢)?

議價)
睇得2手車就應該有心理準備, 唔好用陳列室睇車咁既心態去睇, 睇完試完之後心入面應該有一個價錢, 直接Offer比個賣家
冇既咪講聲唸唸先, 過2日再覆, 唔好亂開Offer, C子開大口, 亦唔好開完價又話唸唸先, 一口價就一口價;
大家出得來睇車, 買賣雙方都要拿時間出來, 有時賣方蝕埋油錢TIM, 如果撞著條友向到玩野, 比我真係會問候人地媽媽
有心傾自然可以大家加d減d, 開口埋口同挑剔呢到點點點果度又點點點咁, 呢到減300果度減500, 呢種行為又係抵比人問候媽媽;

傾好左價錢就定好左, 最好即場比訂, 如有反負就殺訂, 咁樣對大家來講都係最好既保障
班門弄斧, 如有錯誤請更正

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
faytong + 40 值得剪存

查看全部評分

五.法例篇

法例好多人都好似識,但係度見到好多既討論,大家可能都一時忘形,統統拋諸腦後,加上馬路上見到既種種新人類(我有我自由,理X你感受),係度等我做下衰人啦

道路上既法例大家覺得係保障邊個?廢話! 梗係司機啦!Sorry,我唔同意
其實現代道路既指引同法例都係保障”弱者”
邊個係弱者?有冇玩過鬥獸棋?係以體積斷定既
大車食細車,細車食電單車,電單車食單車,單車食行人
即係話,行人係道路法例上係最受保障既
車既發明初初只係代替馬車
大量生產之後使其比馬車更普及
致使需要訂出規則限制車輛行進以保障行人
而車又愈黎愈多
所以又有分隔行車線黎保障細車
試想像下係冇分隔線既地方行車
電單車係最蝕底既
而行人係紅綠燈、過路輔助線、以至斑馬線都係有優先使用權
有人冇人紅燈綠燈都好,抯車經過點都定速留意兩旁馬路
作好隨時收慢甚至急剎既準備
就算遇到行出馬路既MK妹,推住木頭車既綜援婆婆,係路中心影相既自由行,踩住單車既外賣叔叔,以至富貴逼人既路權人仕
通通都受到保障,亦應該受到保障,因為佢地真係有路權,相反受制既應該係各位了解道路法例,通過技術考試,符合駕駛資格既司機
因為馬路真係佢地讓出黎架!
所以即使你要轉入停車場,鬧巿塞車攝車,停小路等出大路,交通燈剛剛轉燈等等,都要留意同小心馬路兩旁既人或非機動車既動態,切記
戒急用忍
唔同意的話我唔講咁多
你試下搵一個亂過馬路既人黎撞下
阿sir同罰則會話你知點解

兩位師兄分享都值得剪存啦∼

遲少少,係咪可以請館長
考慮將此系列,放埋入知識技術
原帖由 fwkay 於 21-5-2012 23:04 發表

兩位師兄分享都值得剪存啦∼

遲少少,係咪可以請館長
考慮將此系列,放埋入知識技術

其實呢度曾經有好多教學帖
當中有而家你地覺得好討厭既old seafood
可以從中了解下佢既心路歷程

http://forum.iBike.com.hk/forumd ... 1&filter=digest
原帖由 faytong 於 22-5-2012 08:24 AM 發表

其實呢度曾經有好多教學帖
當中有而家你地覺得好討厭既old seafood
可以從中了解下佢既心路歷程

http://forum.iBike.com.hk/forumd ... 1&filter=digest

太多人, 唔知家有一老(呢到係指好經驗的師兄/姐啦)的好處o者

btw, 你比的教學帖個區係有傾有講, 好多但都都好雜亂, 就算精華區都係~
我有心機睇, 但我覺得都係group埋分類會方便少少
有幾次, 想搵番個帖, 再番睇一次, 都搵唔番
原帖由 fwkay 於 22-5-2012 11:52 發表

太多人, 唔知家有一老(呢到係指好經驗的師兄/姐啦)的好處o者

btw, 你比的教學帖個區係有傾有講, 好多但都都好雜亂, 就算精華區都係~
我有心機睇, 但我覺得都係group埋分類會方便少少
有幾次, 想搵番 ...

用搜索功能囉
有冇睇新聞?
編教科書好貴架!
原帖由 faytong 於 22-5-2012 11:55 AM 發表

用搜索功能囉
有冇睇新聞?
編教科書好貴架!

我連搜索單字都用埋,
上次都搵唔到呀!

btw,書商講的野都可以信?
邊個老闆話成本唔貴架!
若果可以,我都想幫手,
做本電單車電子書架∼

原帖由 fwkay 於 22-5-2012 12:21 發表

我連搜索單字都用埋,
上次都搵唔到呀!

btw,書商講的野都可以信?
邊個老闆話成本唔貴架!
若果可以,我都想幫手,
做本電單車電子書架∼

原帖由 faytong 於 23-5-2012 01:29 PM 發表

快D寫多D, 今晚都未見Post就唱歌
仲有技術篇, 駕26與46的不同, 做個負責任的26司機, 鬼竄泊車篇... etc

六.灰色之道

好喇,終於叫做入正題

點解好似愈黎愈多人用電單車?相信”方便”同”便宜”係好多人心目中既印象,亦因為咁而去買架電單車返黎,諗住又平又方便,誰不知用落先知,原來我地呢個城市對電單車毫無好感,好多設施並無考慮26用家需要,結果反而諸多不便,係呢個時候,接受新一代教育成長既人,相信所有野都要規範化,標準化,冇就要爭取,錯就要批判,動用傳媒暴力,我得唔到既無其他人可以得到先係公平......
其實,我地呢d係殖民地教育下成長既上一代,早已經習慣係各式規範下逆來順受,但又靈活彈性地解決各樣不公平對待,從而帶來新一代無法想像,亦唔會有人教,但係8~90年代發揮得淋灕盡致既所謂街頭智慧,係~而家係2012年,好多野冇得返轉頭,不過放係電單車身上,仍然相當實用。

行車篇

好多人話26係馬路成人俾人蝦,又閘又推咁,有d師兄會龜縮,相信慢就是安全,有d會做cam L,乜7都影低佢之後上網聲討,有d就積極抵抗,你閘咩我頂,你推咩我又頂,總之乜都鬥一餐,又有d迷信馬力就是皇道,冇人係我前面就最安全云云...

其實呢,行車安全與否根本在於你能唔能夠了解其他道路使用者既動態,配合實際路況,放自己係”你睇到人,人睇到你”既位置,並且對其他人、車甚至環境作出觀察並準確預測,做到”讓左佢又唔知,過番佢又唔覺”,制造安全環境。

一早返工路邊多唔多校車?有冇d小學雞或者賓賓跑黎跑去?
記唔記得咩冧把巴士小巴埋邊個站?多唔多人上?駛唔駛cut定出去?
記唔記得燈位幾耐轉燈?離遠見到綠燈應該收油定俾油?
十字路口交通燈邊邊行先?多唔多人衝燈尾?
上到大路三條線行邊條最暢通?
行車線內應該偏左定偏右、同前車距離幾多先唔會咁易俾人閘?
前車係咩車?睇唔睇到司機?食緊煙定講緊電話?啄得前車埋唔埋?
後車有幾遠?來勢洶洶定均速而來?
左、右線既前後方係d咩車?有咩事要轉線夠唔夠位?
鬧巿中記唔記得咩冧把巴士小巴埋邊個站?多唔多人落?睇唔睇到司機落晒客未?
車頭會唔會有人過馬路?賣早餐派報紙d位知唔知係邊?多唔多膠袋報紙隨處飄?
仲有好多好多
講緊既係觀察力、耐性
最重要係

將心比己、易地而處

泊車篇
溝通篇......待續

評分

參與人數 4積分 +246 收起 理由
VTECIII + 50 值得剪存
tat1212 + 50 幫人教仔
fwkay + 50 傳授街頭智慧, 抵讚
sky + 96 一針見血

查看全部評分

原帖由 faytong 於 24-5-2012 19:00 發表
好喇,終於叫做入正題

點解好似愈黎愈多人用電單車?相信”方便”同”便宜”係好多人心目中既印象,亦因為咁而去買架電單車返黎,諗住又平又方便,誰不知用落先知,原來我地呢個城市對電單車毫無好感,好多設施並 ...

轉佐名既?

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-12-2017 03:10 PM

快速回復 返回頂部 返回列表