鐵騎會館

樓主: faytong

(分享)26新手 灰色之道

原帖由 faytong 於 18-5-2012 09:45 PM 發表
雨褸

作為一個電單車駕駛者,我覺得雨褸係繼頭盔手套後,第三樣必備品,落雨時固然有用,更有防風、保暖...

原帖由 faytong 於 18-5-2012 11:09 PM 發表
防水心得

試下除件面衫出黎,著便利雨衣先,再笠件面衫上去,
你冇雨褸件面衫都濕盡嫁喇,而家咁咪吹唔爛頂到下囉,
如果你面果件係普通運動風褸,加件便利雨衣打底,
即刻就變成一件防水雨褸,再用一蚊同佢買兩個膠袋,
連襪笠腳再著番鞋頂住擋,得左! ...

呢招好勁呀 !
但夏天, 女仔有時都係得一件面衫的話...
原帖由 fwkay 於 18-5-2012 23:43 發表

呢招好勁呀 !
但夏天, 女仔有時都係得一件面衫的話...

呢個世界有個地方叫"洗手間"
原帖由 faytong 於 18-5-2012 11:48 PM 發表

呢個世界有個地方叫"洗手間"

收到
原帖由 faytong 於 18-5-2012 11:09 PM 發表
防水心得

除左雨褸,打水戰只要準備充足,一d都唔算麻煩
手套可以揀長身防雨防風防寒果D,效果唔錯,要絕對防水真係用工業用黑色膠手套,買加大size堶控a薄揸車手套或勞工手套
腳可以用鞋套、水鞋(淘寶 ...

我真係服晒...XDD 你個水怪...肯定打唔少水戰.
原帖由 fwkay 於 18-5-2012 23:35 發表

↑ 先同你禱告, 祈求你老婆睇唔到呢篇Post  
另外, 師兄可唔可以整張相睇下, 小妹唔識野, 唔知你講緊邊隻頭盔
又, 頭盔有超, 對個頭盔安全性有無影響呢 ?

支持!
師兄好有心
平地台綿羊仔
作為一件運輸工具,平地台綿羊真係無敵,所以我會視佢為工具放入裝備篇分享,多數既綿羊都可以裝箱,頭盔雨褸車com乜都可以掉晒落去,兩手fingfing行街街,去shopping完一袋二袋又可以勾係平地台車返屋企,開工架生又照放無誤,著對靚鞋又唔怕踢波棍整花,加個風檔又唔驚整污糟件飲衫,西衭短裙都冇問題,真係上車方便落車瀟灑,加上車身又輕又窄又有大架,迫骨位推後巷兩相宜,所以深受工商用家歡迎,對馬路新手黎講因為操作簡易,打油就去拿迫就停,路痴搵路尤其方便,久而久之個個車神上身,左穿右插有如鬧市中既濕水欖核,方便非常
不過,靈活既背後代表穩定性欠佳,面對而家新一代既房車Van仔以至的士係馬力上或者起步都並無任何甜頭,所以我並不否定綿羊仔既實用性,相反我極度推介添,不過要將綿羊仔抯得出神入化而安全係有另一套技巧既,小心!
原帖由 faytong 於 19-5-2012 14:24 發表
平地台綿羊仔
作為一件運輸工具,平地台綿羊真係無敵,所以我會視佢為工具放入裝備篇分享,多數既綿羊都可以裝箱,頭盔雨褸車com乜都可以掉晒落去,兩手fingfing行街街,去shopping完一袋二袋又可以勾係平地 ...

短裙都冇問題
原帖由 漢思 於 19-5-2012 16:07 發表

短裙都冇問題

順手推下先
謙虛d向導師請教,點解要問佢呀? 上網唔得咩?
比左錢學車都唔問,唔係呀嗎
上網問同現場教底b都知邊樣教得好d啦,科技發達,搞到好多人唔用腦,救命
原帖由 小小朋友 於 21-5-2012 02:04 發表
謙虛d向導師請教,點解要問佢呀? 上網唔得咩?
比左錢學車都唔問,唔係呀嗎
上網問同現場教底b都知邊樣教得好d啦,科技發達,搞到好多人唔用腦,救命

何止
連上網都用唔好
iBike 講過無數次
問題重點要寫係標題上
方便使用搜索功能
結果
起題問野冇重點
個個寫"求救""新手一問"
同一樣既問題問幾十次
老手由有心機答跟住叫你自己搜索
到最後嘻笑怒罵之後俾人話串咀

原帖由 faytong 於 19-5-2012 09:00 AM 發表

多謝解答新手

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-12-2017 03:08 PM

快速回復 返回頂部 返回列表