鐵騎會館

樓主: faytong

(分享)26新手 灰色之道

原帖由 fwkay 於 18-5-2012 15:02 發表

我同另一個師兄一樣,我自閉架 
最主要,自己都未熟車,跟人跟車都唔想。
遲D再講啦∼

我都係自閉同唔熟架車…
原帖由 fwkay 於 18-5-2012 09:23 發表

haha 你做白姐姐
白先生先係

btw, 師兄, 你搵咁多片, 真係有無野網站係由基本學起,
唔係講笑, 我都係早2日先解決左chok車同落唔到波的問題.
我依家先發現, 可能無真係由頭學起, 好多基本 ...

有咩基本野要學呀?
教院本天書其實寫得幾詳細的..
原帖由 陳靖仇 於 18-5-2012 05:21 PM 發表

有咩基本野要學呀?
教院本天書其實寫得幾詳細的..

我無教院的書呀
原帖由 陳靖仇 於 18-5-2012 03:25 PM 發表

我都係自閉同唔熟架車…

你唔熟,但你Run-In完,仲會開過百,
又睇左咁多高手的資料,
我係慢慢慢慢慢車手嘛 
原帖由 fwkay 於 18-5-2012 17:35 發表

我無教院的書呀

我有時間就SCAN本書製成PDF
原帖由 陳靖仇 於 18-5-2012 05:46 PM 發表

我有時間就SCAN本書製成PDF

期待呀
揀車講住咁多先,以後既篇幅亦會再講及

四.裝備篇

頭盔
香港係頭盔規格既管制上相當寬鬆,所以可以買到各式各樣各種款式規格既電單車用頭盔,用邊款咩規格我冇意見,自己對自己負責就得,分享下我用過用緊既
開面帽(又稱3/4)
夏天恩物,不過其實涼快感覺只係黎自塊面,遇著d通風設計不良,甚至係冇通風既,頭頂一樣係熱到出煙既,近年開始有d有下巴保護既開面帽,保護性理論上較好,下一頂帽我都考慮入手(老婆睇唔倒~老婆睇唔倒~老婆睇唔倒~
全罩(Fullface,俗稱大頭佛)
高保護首選,有型有款,因為見唔到樣,能將各位既型仔型女指數以幾何級數提升 ,有人或者會覺得戴除麻煩,熱天又焗,視野又差,咁係因為你買左個設計唔好既頭盔,至於點為之好邊隻好?er......唔方便講喎,總之一分錢一分貨,但最貴又唔係最好咁啦
揭面帽(香港叫開面佛,台灣稱可樂帽)
即現役警察所用類型,睇落好似集兩家之大成,實際上亦係兩頭唔到岸,加上致命缺點 - 重,所以要小心選擇,留意設計上重心分佈,以及扣位既堅固程度,就咁膠勾住果d,算把啦~

另外最想講既係乘客頭盔,做得你乘客段估都唔係你仇人,分分鐘仲係你最愛既人,點解你可以將你個退役頭盔求求其其俾佢戴呢?
記住,不論戴乜款式,衞生都係好重要既,一定要定期清潔,放係通風地方吹下都好吖,唔係一係個seat位底或者尾箱拎出黎...
最後,戴得頭盔既,唔想將來變地中海既,請每天都要
洗頭!洗頭!洗頭!

評分

參與人數 1積分 +50 收起 理由
囧? + 50 令人滾動。。。。

查看全部評分

錦田重工

香港地道車廠
原帖由 GDA 於 18-5-2012 06:50 PM 發表
錦田重工

香港地道車廠

我都識個抯住7代真係以為自己係車神WOR~
不過見佢次次拍位都要轉幾手太就直係
PS:仲要拍完都係斜既
再PS:佢已有5年以上抯46經驗...
原帖由 IMAGINE 於 18-5-2012 20:28 發表

算得咩
原帖由 IMAGINE 於 18-5-2012 20:28 發表

5字加多個0就差唔多
雨褸

作為一個電單車駕駛者,我覺得雨褸係繼頭盔手套後,第三樣必備品,落雨時固然有用,更有防風、保暖、防汚既作用,相當好用,講真,行車中飛沙走石,我有件靚衫都唔會著黎抯車,冬天件羽絨就更加啦,攞去洗好貴架!
揀選方面,最要留意縫線位有冇貼膠防滲,拉鍊有防水前幅,頸位要高,袖口位要可調節鬆緊以防入風,有人或者覺得d雨褸好鬼肉酸,寧願貴d買名牌雨䄛以至”哥踢士”外套,不過買時要留意有冇上述細節外,仲有兩樣野,一係有冇帽,如果帽係外露不能收摺,頸背就唔入水都裝水,二係外袋袋口或拉鍊防唔防水,係呀,件衫防水,d水由袋口滲入,等於廢既,係買就買薄身冇內裡甚至腋下有拉鍊既,平過冬天款架!

評分

參與人數 1積分 +30 收起 理由
囧? + 30 令人滾動。。。

查看全部評分

防水心得

除左雨褸,打水戰只要準備充足,一d都唔算麻煩
手套可以揀長身防雨防風防寒果D,效果唔錯,要絕對防水真係用工業用黑色膠手套,買加大size堶控a薄揸車手套或勞工手套
腳可以用鞋套、水鞋(淘寶大量),膠既密頭涼鞋或澗水鞋
最常見既係waterproof既高筒行山鞋,買時留意前腳掌部份不要選透氣網面既,最好一塊過,唔係剔波多或經常屈曲就好快入水,唔駛買好貴架,要千幾蚊既不如直接買對26專用既防水靴好過
雨衭最好揀d衭腳位可以拉鍊上到小腿位方便連鞋著,縫線位要貼膠,衭浪位最好有補強,坊間亦有d行山用防水褲合乎要求,冇咁焗身亦靚仔D
天有不測之風雲,有時冇啦啦落雨咩準備都冇的話,便利雨衣都幫到手嫁, 咩呀,果d薄衣衣一開車大風d就吹爛啦,係,就咁著係面唔駛兩個街口就吹爛,嗱,試下除件面衫出黎,著便利雨衣先,再笠件面衫上去,你冇雨褸件面衫都濕盡嫁喇,而家咁咪吹唔爛頂到下囉,如果你面果件係普通運動風褸,加件便利雨衣打底,即刻就變成一件防水雨褸,再用一蚊同佢買兩個膠袋,連襪笠腳再著番鞋頂住擋,得左!

評分

參與人數 2積分 +68 收起 理由
VTECIII + 50 令人滾動...... 哈哈
囧? + 18 令人滾動。。。。

查看全部評分

原帖由 faytong 於 18-5-2012 06:45 PM 發表
揀車講住咁多先,以後既篇幅亦會再講及

四.裝備篇

頭盔
夏天恩物,不過其實涼快感覺只係黎自塊面,遇著d通風設計不良,甚至係冇通風既,頭頂一樣係熱到出煙既,
近年開始有d有下巴保護既開面帽,保護性理論上較好,下一頂帽我都考慮入手(老婆睇唔倒~老婆睇唔倒~老婆睇唔倒~ )

↑ 先同你禱告, 祈求你老婆睇唔到呢篇Post
另外, 師兄可唔可以整張相睇下, 小妹唔識野, 唔知你講緊邊隻頭盔
又, 頭盔有超, 對個頭盔安全性有無影響呢 ?

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-12-2017 03:07 PM

快速回復 返回頂部 返回列表