鐵騎會館

樓主: 黑牛

點解哈利唔係真正可以代表美國的電單車?

原帖由 PAS13 於 13-4-2012 03:42 AM 發表

Sorry   請問今時今日, 一架全新T-Max賣幾錢? 而一架883又賣緊幾錢? 今時今日的物價,20萬港幣內去買架電單車..果d車都只可以係中級而以..

我心目中既HD 唔係883呢D 腳車....:D
原帖由 chris2046 於 16-4-2012 04:45 PM 發表

我心目中既HD 唔係883呢D 腳車....:D

其實我想帶出, 依種想法係冇意義, 騎架12年全新Tmax加尾箱去跑街我都見過, 新Monster去跑街都見過... 肯舍得去使果舊錢...十幾萬都可以當係腳車...新算二十幾三十萬一架goldwing都可以新車出來做拖車(在外國)... 幾十萬至幾千萬一件"工具" 大有人在....
原帖由 PAS13 於 17-4-2012 08:29 發表

其實我想帶出, 依種想法係冇意義, 騎架12年全新Tmax加尾箱去跑街我都見過, 新Monster去跑街都見過... 肯舍得去使果舊錢...十幾萬都可以當係腳車...新算二十幾三十萬一架goldwing都可以新車出來做拖車(在外國)... ...

我想佢指的是883咁入門級不夠hd的巡航味
......實情是883/1200的Sportster 以 hd 的定位是入門城市代步車,

唔係腿唔腿車嘅問題, sportster 是以年輕人為銷售對象, touring 車是以成熟人士為銷售對象. 年紀不同, 口味不同.
原帖由 細路 於 17-4-2012 07:43 PM 發表

我想佢指的是883咁入門級不夠hd的巡航味
......實情是883/1200的Sportster 以 hd 的定位是入門城市代步車,

agree...但唔反對該師兄既睇法
原帖由 transformer 於 20-4-2012 04:51 PM 發表
唔係腿唔腿車嘅問題, sportster 是以年輕人為銷售對象, touring 車是以成熟人士為銷售對象. 年紀不同, 口味不同.

我好LIKE 呢個新名詞....笑左...腿車
以前唔識野, 一講美國26, 我第一個反應係哈你

依家識野, 我會話buell同哈你
不過buell已執, erik buell出走, 所以依家都係得返哈你
原帖由 GDA 於 4-1-2012 09:47 PM 發表

都唔係既,睇到有H-D愛好者寫買哈雷, 擁有哈雷, 騎哈雷的31個理由

其中好多都係此文所講既笑料,又轉貼過黎比大家研究下。

1. 哈雷是少數仍然在美國本土組裝的產品.

2. 哈雷是個會移動的藝術品.

3. 每個 ...

無錯, 台灣人都覺得哈你好師氣
(但你腳短, 倒車倒成個鐘, V2聲引黎群眾注意就自己樣衰)
其實在香港的道路HD883的馬力已是卓卓有餘,HD的科技係out而performance更不直一提!

她的獨特的引擎/排氣聲有人覺得吵耳,但對我來說就是天賴之音

小弟是揸二手高齡883的,縱使香港的浩熱天氣要忍受HD的引擎高熱,那極重的離合器,高轉時的震盪連前面的巴士是什麼號數也看不清,每年也要支付相對高的維修保養費用,但是每人對架使汽車及電單車均有個人喜好,好與不好各持已見。

日本制的Crusier 較文明舒適,而HD則效原始粗獷,其實各有特色及支持者。HD能否代表美國的電單車應由美國政府或其人民定論吧!

但我是支持HD的
I Love it !!
  心律不正的引擎都有咁多人愛世事無奇不有

看看後面的視頻

蘿蔔白菜各有所愛。不能一點蓋面,憑一個人的文章代表美國和世界。另外,你不玩哈雷就不知道其中的樂趣。性能更多體現在足夠道路條件(比如賽道)表現。香港這個地方最能體現出價值的摩托車就是Scooter。別的大車、賽車的使用和購買,一定要看騎行者本人的意願和愛好了。另外,哈雷不玩極速。但它的強大扭力,紅燈位起步瞬間加速不是一般車能比的啊!
性能黎講HD係垃圾, 不過坐上去個人真係會MAN左
即係用LV袋同行山背囊既比較。。。。。。你會用LV去行山露營咩?
天下巡航出哈利,所有日本廠都係抄襲哈利
講完!

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-12-2017 03:11 PM

快速回復 返回頂部 返回列表