鐵騎會館

樓主: 黑牛

點解哈利唔係真正可以代表美國的電單車?

Buell 先至係用HD 偈O既SPORTS BIKE

另外, 有幾樣野要講
1) 我唔信883會慢得過250羊
2) Chopper 係玩頭段, 我自己架DS650 CHOPPER 未試過係燈位輸俾600CC 街車同FAIRING同TMAX, 巿區衝燈尾一流, 試過SUPER 4 由灣仔到西環拉彈弓(佢亂9CUT 線在先), 最後放到佢尾燈都見唔到! 當然上到HIGHWAY 係佢地O既世界, 但我好上HIGHWAY一小段就返到屋企!
3) 我無側箱, 得個小側袋同尾袋, 夠放車冚, BIKE JACKET, 手套, 鎖! 但係街車同FAIRING 連放包煙都夾偏
4) 我返工放工都攝到車, 準時返到公司
5) CHOPPER 人係想有一架獨一無二有個人STYLE O既車, 等同我著得特別D 多人望, 唔介意你指指點點, 但係唔代表你好有道理, 只係我地費事理你! (另外著得特別都會撞衫)
6) HD 同其他野都係自由巿場TRADE, 無話貴唔貴
7) 其實揸車唔一定要快, 香港可以有幾快, CHOPPER 只係就住玩, 我都試過東廊直路150,彎路120, 但係咪又係到相機位要70-80
8) 我地BODYCHECK 應該無街車, FAIRING 友O既腰酸背痛同車手腳LOR, 我地要塞車就要舒服先決
9) ANYWAY, 大家都係玩車, 都係自己人, 有乜話要分間分派, 我大把FRIEND 有齊羊, 雞, FAIRING, CHOPPER, 男人點會滿足一件玩具, 今日你無錢玩, 咪諗計LOR, 點可以怪人地法拉利林寶賣得貴, HD 濕濕碎啦!
原帖由 SnapShot666 於 6-1-2012 04:51 PM 發表

另外, 有幾樣野要講
2) Chopper 係玩頭段, 我自己架DS650 CHOPPER 未試過係燈位輸俾600CC 街車同FAIRING同TMAX, 巿區衝燈尾一流, 試過SUPER 4 由 ...

Can't agree no more.
原帖由 SnapShot666 於 6-1-2012 04:51 PM 發表

另外, 有幾樣野要講
2) Chopper 係玩頭段, 我自己架DS650 CHOPPER 未試過係燈位輸俾600CC 街車同FAIRING同TMAX, 巿區衝燈尾一流, 試過SUPER 4 由 ...

講得真係好好
其實巡航車真係好好玩... ...
係香港玩巡航車絕對係生活品味
原帖由 B仔 於 17-1-2012 10:11 AM 發表
其實巡航車真係好好玩... ...
係香港玩巡航車絕對係生活品味

認同
玩得巡航大多享受
唔係用黎代步
那份粗獷豪邁既駕駛感受, 除左巡航車, 試問仲有邊款可以俾到?!
夏蟲不可語冰

SPORTSTER 43匹
同日本車既官方馬力之所以有咁好笑既距離
係因為大家既量度方法唔同
Harley davidson 既車係尾輪輸出
日本車既馬力係引擎輸出

希望大家會明白個分別啦
SPORTSTER 引擎輸出大概係100匹~
我諗擁有過SPORTSTER 或其他HARLEY 既人會明架車既真正馬力~
原帖由 heylau11 於 31-1-2012 08:57 PM 發表
夏蟲不可語冰

日本車既馬力係引擎輸出

希望大家會明白個分別啦
SPORTSTER 引擎輸出大 ...

細佬無SPORTSTER,不過想請教下,
yamaha 1700cc V2得90ps/4750rpm。

1200 cc harley 偈有100ps

100ps/7000 rpm

原帖由 heylau11 於 31-1-2012 20:57 發表
夏蟲不可語冰

日本車既馬力係引擎輸出

希望大家會明白個分別啦
SPORTSTER 引擎輸出大 ...

引擎輸出100匹o但落到6得返43匹?
傳動效率連50%都冇?!
原帖由 漢思 於 31-1-2012 10:52 PM 發表

引擎輸出100匹o但落到6得返43匹?
傳動效率連50%都冇?!

效唔效率我答你唔到
亦唔知其他車落到尾輪係幾多匹
原帖由 GDA 於 31-1-2012 09:34 PM 發表

細佬無SPORTSTER,不過想請教下,
yamaha 1700cc V2得90ps/4750rpm。

1200 cc harley 偈有100ps

100ps/7000 rpm

你想請教D咩??
原帖由 heylau11 於 31-1-2012 11:37 PM 發表

你想請教D咩??

想知道100ps係幾多轉先有
原帖由 heylau11 於 31-1-2012 11:35 PM 發表

效唔效率我答你唔到
亦唔知其他車落到尾輪係幾多匹

如果引擎輸出100匹而尾輪輸出得番43ps,同台灣果隻700cc羊有乜分別

哈利又唔係CVT,都會無左一大半馬力咁奇怪
原帖由 GDA 於 1-2-2012 09:53 AM 發表

想知道100ps係幾多轉先有

呢D真係要去番美國HARLEY 廠先答到你,
TECHNO 都未必知
而100匹只係約數, 因為官方一直係量度尾輪輸出
原帖由 GDA 於 1-2-2012 09:54 AM 發表

如果引擎輸出100匹而尾輪輸出得番43ps,同台灣果隻700cc羊有乜分別

哈利又唔係CVT,都會無左一大半馬力咁奇怪

比數字??似乎無乜意義~
不如你當番佢得43匹算啦~

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-12-2017 03:13 PM

快速回復 返回頂部 返回列表