鐵騎會館

樓主: 黑牛

點解哈利唔係真正可以代表美國的電單車?

原帖由 tung0762 於 4-1-2012 09:44 PM 發表
呢篇文章我只係睇到作者有多討厭HD。
感覺唔到有中肯既意見。

都唔係既,睇到有H-D愛好者寫買哈雷, 擁有哈雷, 騎哈雷的31個理由

其中好多都係此文所講既笑料,又轉貼過黎比大家研究下。

1. 哈雷是少數仍然在美國本土組裝的產品.

2. 哈雷是個會移動的藝術品.

3. 每個人都想要有哈雷, 但只有少數幸運兒能擁有她.

4. 擁有比其它品牌更多的改裝品, 你可以親手打造屬於自己獨特風格的車.

5. 哈雷永遠不會過時, 她越老越經典.

6. 當你看到哈雷, 你就知道她是哈雷. 騎上哈雷就能成為眾所矚目的焦點.

7. 你身上的哈雷刺青會跟你一輩子, 但那哈雷圖案卻能流傳千古.

8. 哈雷比其它品牌的摩托車保值.

9. 哈雷已經成為美國文化的一部分, 有無數的流行歌曲詠唱哈雷.

10. 你可以幫你的哈雷裝上音響, 沙發椅墊, 乘客座扶手, 風鏡, 行李箱... 騎到馬路上沒有人會認為你是老古板. 他們多麼希望也能和你一樣這樣做.

11. 你永遠不會煩惱如何花光額外的錢. 哈雷人對自己的車充滿熱情, 也包括你在內!

12. 如果你騎哈雷, 你不必猜測會收到甚麼聖誕禮物或生日禮物, 它鐵定有酷酷的HD字樣!

13. 每逢週末, 你可以參加HOG的活動, 衣服上繡滿貼布, 想像自己是一個桀傲不遜的硬漢, 而到了禮拜一, 你會毫無困難的變成一個衣冠楚楚, 朝九晚五的上班族, 如此周而復始...

14. 車庫裡鏽蝕的老哈雷有可能是別人眼中的寶.

15. 哈雷就好像家庭的一份子, 不能騎車的日子裡到車庫去座座她, 將鍍鉻件擦得雪亮, 畢竟每個家庭成員都需要關懷!

16. 如果你沒有騎哈雷, 那你永遠不會了解當心情不好的時候騎上哈雷真能讓人忘卻煩惱.

17. 即使你老婆不喜歡你騎車, 當她了解你為了要騎哈雷, 會更樂意幫她上街買一盒牛奶或一份報紙... 她會漸漸喜歡你的哈雷.

18. 哈雷毫無疑問的是機車界的黃金招牌, 你永遠不需對你的選擇多做解釋或感到愧疚.

19. V型雙缸引擎特有的震動會讓人有不可思議的滿足感, 它流入你的血液, 讓你覺得有自信, 驕傲卻又平和的感覺.

20. 哈雷騎士之間永遠有話題可聊.

21. 如果你以60公里的時速騎它牌的機車, 人們會認為你不是瘋了就是還沒長大. 如果你以60公里時速騎哈雷, 人們會認為你很瀟灑的在享受人生.

22. 哈雷改善你的社交生活, 哈雷騎士總是有很多話題可以說.

23. 女生騎哈雷代表性感, 自信, 和獨立自主... 你知道我在講甚麼.

24. 不管走到哪裡, 哈雷騎士都會被認出來. 如果你戴著哈雷小帽, 套著哈雷T恤, 或穿著哈雷夾克, 一定會有人走過來和你聊哈雷.

25. 當有人想知道你騎甚麼車, 所有人都會知道哈雷機車.

26. 哈雷騎士間有一種無形的聚合力.

27. 到處都找的到新的與二手的部品零件, 你可以從無到有的自己組車, 有時候自己組的車比買新的還酷.

28. 妹眉喜歡哈雷.

29. "我騎哈雷", 你不必為中年危機多做解釋.

30. 如果有人在公路上翦你的徑, 即使你是一個講話輕聲細語的驗光師, 他在照後鏡裡看到的將是一個令人生畏的哈雷騎士.

31. 極速不是很重要, 即使只在街上閒晃, 你看起來仍然很酷.
原帖由 tung0762 於 4-1-2012 09:44 PM 發表
感覺唔到有中肯既意見。
哈雷最快的車,the sportster,根本名不符實。Sportster沒有任何運動性,883cc 輸出微弱的47匹馬力,就像用老鼠屁來推一頭牛。

唔係丫, 呢句幾中肯丫~~

原帖由 蝗蟲666 於 5-1-2012 10:07 AM 發表

唔係丫, 呢句幾中肯丫~~

哈雷本身都唔係賣馬力性能,以小弟愚昧既理解,該系列賣點係比一般哈雷重型機車更靈活而又不失哈雷既特色。
感覺唔到有中肯既意見。

x2
原帖由 B12 於 4-1-2012 06:27 PM 發表

如果著左可以馬上變得更好波的話都唔拘

問題就係有納米布料運用3d裁剪技術的波褲 令你發揮得更好呢
哈利正正就係代表美國精神,作者其實係不認同咁樣既美國精神.
我吾係一個HD fans
不過作者點睇都係一個Performance至上
而吾覺得作者中肯
正如一個玩Racing Replica去評論人地玩Cruiser
原帖由 ringsound 於 5-1-2012 12:17 PM 發表
我吾係一個HD fans
不過作者點睇都係一個Performance至上
而吾覺得作者中肯
正如一個玩Racing Replica去評論人地玩Cruiser

問題唔係branding culture 同 Performance 既分別
問題係有d人以為有branding culture 就係有 Performance
原帖由 sky 於 5-1-2012 12:14 PM 發表
哈利正正就係代表美國精神,作者其實係不認同咁樣既美國精神.

夢碎了
原帖由 岳少 於 5-1-2012 12:32 PM 發表

夢碎了

咁又未免太睇小佢地...
佢既資源,人材,國力.....有排都未有其他國家接近到佢.
恐怕哈雷要制造一部MotoGP冠軍車先可以平息到作者既怒火。
Btw每一個品牌有支持者同不支持者,而兩方面都有極端分子存在,支持概極端係熱愛,不支持既極端自然係主觀又帶有惡意既反品牌聲音。
文章既作者比我感覺係後者。
客觀既話應該用好壞處再加上一D如何改善既意見,而唔係將其品牌乏至一文不值。
原帖由 sky 於 5-1-2012 12:51 PM 發表

咁又未免太睇小佢地...
佢既資源,人材,國力.....有排都未有其他國家接近到佢.

夢醒了 就要實幹了
原帖由 岳少 於 5-1-2012 02:23 PM 發表

夢醒了 就要實幹了

最好唔好啦! 佢實幹,其他國家仲有"定"企?
作者對哈利的評價没有錯, 只是錯在定位方面. 就好像在批評軍隊中的儀仗隊/軍樂隊剩係得個樣/得把聲, 冇戰鬥力一樣.

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-12-2017 03:14 PM

快速回復 返回頂部 返回列表