鐵騎會館

查看: 14562|回復: 42

問有關回收廢油(偈油)

Shell 依家係咪唔再收喇?
如是, 想問仲有邊到回收呢?
呢間冇嗎?
檢視較大的地圖
Shell 油站停止回收廢油

http://bit.ly/g4qmmk

E-Mail from "Shell"

您好,

是的, 本公司由12月10已經結束提供回收廢油的服務, 謝謝

Regards,
Customer Service Shell Hong Kong
原帖由 detox2046 於 15-12-2010 12:22 PM 發表
E-Mail from "Shell"

您好,

是的, 本公司由12月10已經結束提供回收廢油的服務, 謝謝

Regards,
Customer Service Shell Hong Kong

OMG!!!!
請問依家油站唔收, 廢油仲有咩地方收?
Update Reply from EPD:

謝謝  閣下1月26日之電郵。

曾經有數個香港蜆殼公司轄下的油站提供免費服務,接受個別車主送交的廢機油。不
過,香港蜆殼公司已於去年12月終止這項服務。

本署曾經聯絡香港蜆殼公司以了解情況。本署亦聯絡其他公司的油站及其他機構,希
望他們能夠提供類似的免費服務。他們一致回覆未能提供是項服務。本署相信他們的
決定是基於商業考慮。

廢機油是「化學廢物」。如同其他「化學廢物」,廢機油需要妥善的處理。本署現建
議以下的解決方案,以供   閣下參考:

1.  請光顧油站或汽車維修工埸的更換汽車機油服務。

2.  市面上已有一些收集商獲本署登記為「化學廢物收集商」。已登記的「化學廢物
收集商」可以從「化學廢物產生者」提取「化學廢物」(包括廢機油及機油盛器),把
他們送往「化學廢物」處理中心作最後的處理。有部份「化學廢物收集商」可能願意
提供收費服務,上門向個別車主收集廢機油。「化學廢物收集商」的名單可見於以下
網頁: http://epic.epd.gov.hk/ca/uid/waste_chemical/p/1

本人希望以上資料可以對   閣下有所幫助。

評分

參與人數 1積分 +50 收起 理由
edmund + 50 thank you for emailing EPD

查看全部評分

原帖由 大山 於 14-12-2010 10:21 PM 發表
Shell 依家係咪唔再收喇?
如是, 想問仲有邊到回收呢?

貝殼油站..衣家無收呀...!!
上星期去
車迷迷...有收廢油呀...!!
佢門口有張紙貼起門口話收呀...!!

評分

參與人數 1積分 +30 收起 理由
detox2046 + 30 值得剪存

查看全部評分

真的嗎?
原帖由 奴佬 於 28-1-2011 06:53 PM 發表

貝殼油站..衣家無收呀...!!
上星期去
車迷迷...有收廢油呀...!!
佢門口有張紙貼起門口話收呀...!!

我之前都睇到,但唔係要幫襯佢地先做回收嗎....??
師兄可唔可以再問EPD,如果有合法零售機油,不過缺乏回收地點,EPD會期望市民怎樣處理廢油呢?
1.  請光顧油站或汽車維修工埸的更換汽車機油服務。

2.  市面上已有一些收集商獲本署登記為「化學廢物收集商」。已登記的「化學廢物
收集商」可以從「化學廢物產生者」提取「化學廢物」(包括廢機油及機油盛器),把
他們送往「化學廢物」處理中心作最後的處理。有部份「化學廢物收集商」可能願意
提供收費服務,上門向個別車主收集廢機油。
「化學廢物收集商」的名單可見於以下
網頁: http://epic.epd.gov.hk/ca/uid/waste_chemical/p/1
姐進一步令一眾diy換機油市民, 直接將癈油當垃圾棄置....
其實環保署係咪應該做D 野呢.., 又要人環保, 又唔提供完善既環保設施
啱啱email咗EPD,EPD有心做,好多嘢可以做。

鐵騎網誌 iBike

GMT+8, 16-11-2018 11:38 PM

快速回復 返回頂部 返回列表